Economische diplomatie

Informatie over de economische banden tussen België en Senegal.

  1. Laatst bijgewerkt op

1. België en Senegal: toenemende handelsbetrekkingen, groeiend economisch belang

De handelsrelaties tussen België en Senegal zijn gestaag gegroeid de voorbije jaren. Senegal maakt deel uit van het peloton van landen waartoe België exporteert ten zuiden van de Sahara. De belangrijkste Belgische exportproducten zijn mineralen (voornamelijk geraffineerde aardolie en zijn derivaten), transportmaterialen, machines, chemicaliën, voedingsmiddelen en alcoholische dranken.

Op mondiaal niveau is België de 7de leverancier aan Senegal (Senegalese import) en de 3e van de EU-landen. De goederenstroom tussen beide landen bedroeg ​​700 miljoen euro over de eerste 10 maanden van 2019, waarvan veruit het grootste deel Belgische export naar Senegal.

Brussels Airlines heeft dagelijks een directe vlucht tussen Brussel en Dakar. Deze frequente verbinding draagt ​​bij aan het goede imago van ons land in Senegal.

De afgelopen jaren vonden meerdere economische missies naar Senegal plaats. In mei 2023 vond de grootste Belgische economische missie ooit naar Senegal plaats, onder leiding van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid, met meer dan 360 deelnemers.

2. Actoren van economische diplomatie

Naast de ambassade, zijn diverse Belgische instellingen en persoonlijkheden actief in Senegal en beschikbaar voor Belgische bedrijven.

Zo beschikt de Belgische ondernemerswereld in Senegal over een economische en commerciële adviseur, dhr. Ivan Korsak.

  • Ivan KORSAK,  Economisch en commercieel adviseur met tri-regionaal mandaat (Hub.Brussels, FIT, AWEX). Adres: NG-205 Ngor-Diarama Dakar - Sénégal

Daarnaast beschikt België over een aantal ‘Adviseurs in economische diplomatie’:

  • Balakrishna MENON is voorzitter en CEO van het bedrijf SOCHIM. SOCHIM is actief op het vlak van hygiëne in de voedings- en hotelindustrie, industriële kleefstoffen en basischemicaliën.
  • Danuta NGANKO is bedrijfsleidster van Venko (artisanale chocolade).
  • Mohamed AÏT HASSOU is Business Development Manager voor de Marokkaanse onderneming Solar Wind Energies and Biomass NV.
  • Sylvain SANKALÉ, doctor in de rechten, werkte dertig jaar als advocaat in Dakar en in Parijs. Hij werkt nu als consultant om investeerders te helpen bij hun ontplooiing in Senegal of in de regio.
  • Thiaba CAMARA SY is mede-oprichtster van Women Investment Club (WIC), een investeringsfonds gericht op bedrijven die geleid worden door vrouwen.

Kamer van Koophandel - België en Luxemburg - Afrika - Caribisch gebied - Pacific (CBL-ACP)

  • Malick GUEYE, is de vertegenwoordiger in Senegal van de CBL-ACP en directeur van bedrijven in Senegal en in de regio.
     

3. Belgische commerciële aanwezigheid

Wat betreft de export van diensten, vermelden we Tractebel die betrokken is bij de ontwikkeling van het op één na grootste windpark in Afrika, nabij Taiba Ndiaye (158 MegaWatt). Zelfs al is Brussels Airlines nu 100% in handen van Lufthansa, moet zijn sterke aanwezigheid in Senegal worden vermeld, via een dagelijkse vlucht Brussel-Dakar-Brussel, tweemaal per week uitgebreid naar Banjul en driemaal per week naar Conakry. De goederenstromen werden reeds hierboven vermeld.

De autoriteiten van de haven van Antwerpen en die van de autonome haven van Dakar, hebben op 2 maart 2018 een samenwerkingsprotocol ondertekend. We merken ook op dat de groepering Eiffage Senegal / Jan De Nul, het toegangskanaal van de haven van Dakar baggerde in 2013, en in 2015 de toegang tot de haven van Foundiougne baggerde. In 2019 verwierf Jan de Nul contracten met betrekking tot de toekomstige gasexploitatie op de grens tussen Senegal en Mauritanië en voerde het baggerwerken uit voor de bouw van een mediaan in de haven van Dakar.

Onder de belangrijkste Belgische investeerders, moeten we de operator Sea Invest vermelden, die sinds september 2015 de Petroleum Terminal van de haven van Dakar moderniseert en exploiteert. Sea Invest werd eind februari 2018 ook de meerderheidsaandeelhouder van de Terminal Vraquier (TVS) en blijft investeren in de haven van Dakar. Carmeuse, bedrijf actief in de kalkindustrie, heeft via een investering van 10 miljoen euro een kalkproductie-eenheid gebouwd in Bandia. 

BIA equipment & services heeft zijn reeds belangrijke aanwezigheid uitgebreid door de bouw van een onderhoudswerkplaats voor zwaar materieel en een trainingscentrum. In 2015 opende de Compagnie Industrielle des Fibers een dochteronderneming voor de productie van geweven zakken van polypropyleen. De Compagnie Marocaine des Energies, een dochteronderneming van Wind Vision, heeft onlangs een kantoor geopend in Dakar. Leonidas opende in 2019 een winkel in Dakar. Ten slotte zijn er een aanzienlijk aantal investeringen door Belgische particulieren, met name in de vastgoed- en hotelsector.